La presidenta de l'organització ecologista WWF, Yolanda Kakabadse, confia que de la cimera del clima de París (COP21) sortirà un acord global de lluita contra el canvi climàtic perquè "els que prenen les decisions saben que, si no prenen mesures ara, quedarem fregits" per l'escalfament.

En una entrevista a la recta final de la COP21 de París, l'exministra equatoriana de Medi Ambient i líder d'una de les principals organitzacions observadores en aquesta cimera afirma que el moment actual de les negociacions "és d'un pànic lògic".

"Ens trobem en un moment de molta tensió, però confio que passarem a un altre moment de més relaxament i emoció, els països començaran a obrir-se, a cedir i a sentir la pressió de la societat, que no poden sortir d'aquí sense un acord decent, responsable i d'alguna manera visionari", explica.

A Kakabadse no la "preocupa" que els països "estiguin posicionats avui de manera molt dura" perquè "això forma part d'una estratègia, sempre es posen radicals abans de cedir".

La seva "por" és "que es liqüin els acords i els països comencin a afluixar i a ser menys ambiciosos", però afegeix que veia "més risc que això passés en cimeres anteriors que en aquesta, on hi ha tanta pressió global".

"Crec que els que prenen les decisions tenen clar que la COP21 ha de ser significativa, no hi ha gaire més temps per esperar", subratlla una de les dones més influents del planeta en matèria mediambiental, la qual, abans de liderar el Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF), va dirigir la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, UICN.

Kakabadse matisa que una part d'aquest constrenyiment als governants es deu també al fet que "estem veient cada cop amb més freqüència els riscos naturals, els impactes del canvi climàtic, sobretot en comunitats vulnerables".

"I l'impacte dels esdeveniments climàtics no només afecta el sud, els països en vies de desenvolupament, sinó també els països rics, i és bo que els desenvolupats també sentin en carn pròpia que això és un problema global", afegeix.

Kakabadse crida l'atenció sobre el finançament per mitigació i adaptació al canvi climàtic en els països en desenvolupament i alerta que "el que hi ha en aquest moment a la cistella no és suficient".

"És molt més car l'impacte que patirem que les sumes de finançament que hem de posar ara", incideix.

La presidenta de WWF creu que tots els països "han de contribuir a la cistella del finançament" i que "hi ha diferents formes de fer-ho, amb diners, amb decisions polítiques... El cas és que la cistella ha de ser més gran del que és ara".