Segurament un dels tresors més preuats que tenen els usuaris d'Ampans, entitat manresana dedicada a l'atenció de les persones amb discapacitat intel·lectual, són les estones en què són... un més. Un més al bar prenent un cafè, un més fent pinya amb els castellers, un més donant un cop de mà en una perruqueria, jugant a bàsquet, sortint de festa...

Aquestes escenes quotidianes protagonitzen el calendari 2016 d'Ampans, que ha patrocinat ICL-Iberpotash. L'entitat el regalarà per celebrar els seus 50 anys distribuint-lo amb el Regió7 de demà.

L'edició d'enguany, amb fotografies de Montse Balaña (la majoria), Laia Olivé i Jordi Galera, vol ser un gràcies de l'entitat a la xarxa ciutadana que acompanya les persones que atén. Els veïns, amics, entitats i empreses del seu entorn que els faciliten viure amb naturalitat el seu dia a dia.

La tradició del calendari va començar el 2012. Fotògrafs de la comarca van immortalitzar usuaris d'Ampans compartint instantània amb els cossos de seguretat i d'emergències del Bages. La iniciativa va tenir molt ressò i els va animar a repetir-la. El 2013 els autors de les fotos van ser usuaris. El 2014, hi van sortir les mares amb els seus fills amb discapacitat intel·lectual, i el 2015, els pares.

El que es recapta amb la venda dels calendaris es destina al programa de beques per a famílies d'Ampans. El 2014 (les dades del 2015 encara no estan tancades), 163 famílies se'n van beneficiar. Aquest programa es nodreix amb donacions particulars, d'empreses i amb ajudes de l'administració pública i, també, amb iniciatives com el calendari i el concert de Nadal. En concret, Ampans va destinar l'any passat 63.724 euros a beques per a persones usuàries.

Mes per mes

El gener el protagonitza una festa d'un grup de joves d'Ampans a la sala Silenci Manresa amb el suport de l'Obra Social de La Caixa. El febrer, l'aula d'anglès d'alumnes de l'escola Jeroni de Moragas, amb la col·laboració solidària de Kids&Us. El març hi surt Pep Serres, alumne de l'escola Jeroni de Moragas, que és el cap de colla dels Geganters de Castellcir i porta un gegantó adaptat, el Jan Trencapins, fet a mida pel seu pare i membres de l'entitat. La instantània de l'abril la centra l'hora del vermut de la llar d'Ampans al barri de la Balconada de Manresa amb veïns i amics. El maig, Amaya Valentín, Eva Portell i Julie Olivé hi surten amb les seves companyes de gimnàstica esportiva del club Egiba. El juny, Juanjo Doña fa pinya amb la colla castellera Tirallongues de Manresa, de la qual és membre. El juliol hi surt Gisela Palà, ajudant de perruqueria a l'Àngela Perruquera de Sant Fruitós de Bages, mitjançant el servei d'inserció d'Ampans. L'agost, Jordi Baraldés se-gueix les puntaires de Callús allà on van. El setembre, l'equip de bàsquet La Salle Ampans durant un entrenament gràcies al projecte Bàsquet per a tothom, impulsat per La Salle. L'octubre, el grup de la llar La Colònia de Súria, de visita turística a les mines d'Iberpotash. El novembre, Jordi Canudas amb els amics del bar Cal Manel de Manresa, a l'hora del cafè, i el desembre Pol Larroya amb els pessebristes de Manresa. Amb les dates assenyalades, com Reis i Sant Jordi, al calendari també hi consten els dies mundials i internacionals.