Un nen de 9 anys amb un tumor cerebral s'ha convertit en el primer menor al Regne Unit a qui es congela teixit testicular amb l'esperança que pugui tenir fills en el futur, segons han informat els mitjans britànics.

Nathan Crawford, del comtat de Cornualla, necessita quimioteràpia per reduir el tumor cancerigen, tractament que el pot deixar estèril. Els metges confien que la congelació del teixit permetrà que aquest sigui reimplantat quan Nathan arribi a l'adolescència.

El procediment pioner ha estat realitzat per cirurgians de l'hospital John Radcliffe d'Oxford, del sud del país. Nathan té un tipus de tumor anomenat glioma, que sorgeix de les cèl·lules glials, que és molt a prop de teixit cerebral vital i resulta inoperable, ja que la cirurgia podria fer-li malbé funcions importants del cervell. El menor ja ha estat sotmès a radioteràpia i actualment rep una segona sessió de quimioteràpia amb l'objectiu de reduir la mida del tumor, segons els metges.

Abans de la quimioteràpia, els metges van oferir a la família la possibilitat de congelar teixit testicular. Així doncs, els cirurgians van extreure en una intervenció, de no més de trenta minuts, teixit d'un dels testicles del nen per ser congelat ja que la mostra conté cèl·lules mare d'esperma.

Un cop reimplantat el teixit en l'adolescència, les cèl·lules haurien de començar a produir esperma, segons els metges, que creuen que la tècnica té el 80 % de possibilitats d'èxit.

Els especialistes també confien que el tumor cerebral podrà ser reduït amb una quimioteràpia intensiva. S'estima que al Regne Unit hi ha uns 1.500 nous casos de càncer en persones de menys de 15 anys, però molts tractaments deixen els pacients amb problemes de fertilitat.