Bronquiolitis, la grip dels nadons

Arriba cada any, se'n tracten els símptomes i marxa sola, si bé alguns casos són hospitalitzats

27.12.2015 | 11:28

Els últims dies s'ha sentit a parlar com mai de la bronquiolitis, una inflamació de les vies respiratòries baixes, els bronquíols i els alvèols pulmonars, dels menors de dos anys. Però per als pediatres és una malaltia molt comuna, que els arriba en forma de brots força potents cada hivern. Es podria dir que és la grip dels nadons. Com aquesta, no és una malaltia greu, excepte en casos puntuals o quan els malalts tenen afeccions prèvies. Se solen tractar els símptomes i no té una cura específica. Sol marxar al cap de cinc o set dies.
En declaracions a l'ACN, el cap de pediatria de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Carlos Rodrigo, explica que aquesta malaltia és "històrica", i no sap per què aquest any se'n parla més, ja que l'any passat ja va tenir una forta incidència. Normalment arriba un o dos mesos abans que la grip dels adults, amb el primer fred, i no hi ha cap patró geogràfic que en pugui avançar l'arribada.
Tot i que aquest any el fred no ha arribat amb gaire força, el brot és similar al de l'any passat. Els mesos de més afectació van de novembre a febrer. El 80% dels afectats ho són pel virus sincític respiratori (VSR), que es transmet molt fàcilment amb la respiració, la saliva i el contacte directe. A més, roman força temps als objectes, com les joguines, cosa que fa que els nadons el tinguin amb facilitat. De fet, Rodrigo explica que el primer cop que s'agafa sol ser el més greu. Després els nens en tenen cinc o sis cops més, cada cop més lleus, i a partir dels dos o tres anys ja quasi no els afecta i el passen com si fos un refredat comú.
La bronquiolitis provoca dificultats respiratòries, mucositat i en alguns casos febre. El tractament sol ser molt simple: tractar els símptomes i deixar passar els dies. És a dir, s'intenta netejar les vies respiratòries amb sèrum fisiològic o aigua amb sal i s'administren antitèrmics si hi ha febre. Segons Rodrigo, un mètode molt utilitzat els últims anys però que s'ha demostrat que no funciona és el salbutamol o ventolin. No hi ha vacuna, tot i que s'està investigant, i només en els casos de més risc hi ha una mesura preventiva que són injeccions mensuals, durant els mesos d'hivern, d'anticossos.
En el cas dels menors de sis mesos, que solen ser els més greus, o els que tenen símptomes més forts, poden haver d'ingressar a l'hospital per ser alimentats per via intravenosa o ser intubats amb oxigen. De fet, la meitat dels menors de sis mesos han d'ingressar a l'hospital, i els que tenen entre sis mesos i dos anys només ho fan al voltant del 10%.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema