L'esperit més comercial de Nadal envaeix cada mes de desembre els carrers de Bangkok, tot i que els seus habitants són majoritàriament budistes i prenen d'aquesta festa cristiana les formes més acolorides, però no el seu credo.

A la cèntrica avinguda de Sukhumvit, un arbre gegantí de Nadal crida l'atenció d'alguns vianants, que s'aturen a observar amb sorpresa el flaix que provoquen els centenars de bombetes que il·luminen l'entrada d'un conegut complex comercial.

Tots els allí congregats somriuen i comenten l'escena, assenyalant a un i altre lloc sense saber molt bé on val més la pena fixar la vista.

En un país amb tanta afició pel telèfon mòbil, ningú renuncia a prendre diverses fotos de l'espectacle lumínic amb el seu aparell, ni a revisar-ho minuciosament abans de seguir el seu camí. "Ens encanta venir junts a fer-nos fotos amb els llums de Nadal i enviar-les a tots els nostres amics; és un record bonic", afirma amb timidesa una parella de tailandesos que ha contractat un fotògraf professional perquè faci les instantànies.

Les cares dels nens que caminen de la mà dels grans són reveladores: alegria i emoció desbordant quan veuen unes figures infantils de mida real que representen ninots divertits que fan ganyotes i tombarelles."We wish you a merry Christmas, we wish you a merry Christmas and a happy New Year", és la melodia que entonen a l'uníson dues mares i els seus cinc nens mentre posen somrients per a una foto de família.

Un grup de col·legiales adolescents se suma a la festa vestint jerseis amb motius nadalencs, diademes que simulen banyes de ren i barrets del Pare Nadal.

Res d'això seria estrany per aquestes dates, si no fos que més del 90 % de la població de Tailàndia és budista, i Nadal, una festa cristiana.

El país asiàtic disposa d'un milió de persones que es confessen cristianes, 300.000 de les quals són catòliques, segons l'Oficina d'Informació Diplomàtica del Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació d'Espanya.

Els budistes no veneren cap déu, sinó que respecten Buda ("el que es va despertar"), un home de carn i ossos que va buscar d'aconseguir la perfecció al llarg de la seva vida a la Terra.

Aquesta filosofia professa una alta tolerància cap a la resta de religions, cosa que facilita que la majoria de les festes catòliques puguin ser gaudides no només pels cristians, sinó també pels budistes.

"Nadal és una excusa per tenir alguna cosa per celebrar amb els amics i la família, igual que els estrangers celebren algunes festes budistes com el Loy Krathong o el Songkran (l'Any Nou)", defensa Thanika, una jove de 23 anys.

Thanika parla del sanuk, una paraula que en la seva llengua significa "alguna cosa així com la recerca de plaer en tot allò que es porta a terme", explica.

Altres festes d'origen occidental que no tinguin una arrelada tradició pròpia, com ara Sant Valentí o Halloween, també són molt celebrades a Tailàndia.

Els comerciants de les grans urbs aprofiten l'elevat nombre de turistes que visiten el país per aquestes dates per explotar Nadal com una potent eina de màrqueting. Els grans desplegaments nadalencs a Bangkok es concentren al voltant dels nombrosos i mastodòntics centres comercials de la ciutat, on les grans marques de luxe orienten les vendes al públic estranger.