Un equip internacional de científics coordinat per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona ha descrit el paper de l'autofàgia cel·lular, un procés de neteja de les cèl·lules que ha resultat ser clau per a la regeneració muscular durant l'envelliment.

"Aquestes troballes obren la porta a la investigació encaminada a atenuar la pèrdua de capacitat regenerativa del múscul en persones d'edat molt avançada, que donaria més independència i qualitat de vida a les persones ancianes", segons Pura Muñoz-Cánoves, coordinadora de l'estudi, que també ha afegit que "el nostre treball identifica la fallada d'autofàgia com un factor responsable de la pèrdua de capacitat regenerativa de les cèl·lules mare musculars en edats avançades". L'estudi, que publica Nature, explica que la capacitat de regeneració del múscul esquelètic depèn de les seves cèl·lules mare, conegudes com a cèl·lules satèl·lit, que es mantenen en estat de repòs i s'activen si hi ha danys en els teixits.

L'estudi demostra que les cèl·lules satèl·lit en ratolins joves estan equipades amb mecanismes protectors de control de qualitat, com l'autofàgia, que reprimeixen activament el programa de senescència, preservant la integritat i l'aptitud de les cèl·lules.

Segons la investigació, quan el procés d'autofàgia falla és quan s'inicia l'envelliment, i es produeix una acumulació de residus (principalment proteïnes i orgànuls danyats) a l'interior de les cèl·lules mare que porta a la seva senescència i esgotament.