La fama planetària que ha adquirit el batejat com "el safir més gran del món" ha impulsat el seu amo singalès a tractar de vendre'l per uns "300 milions de dòlars", un "somni" amb el qual espera ajudar els més pobres de Sri Lanka.

"Aquesta és una oportunitat que es presenta solament una vegada a la vida. Tothom m'ha dit que mai una gemma havia reportat tanta fama a aquest país. Estic molt agraït i feliç", va dir l'amo de la pedra preciosa, que per "seguretat" prefereix mantenir l'anonimat.

"Em preocupa la meva seguretat, no vull ser conegut com l'amo del safir més gran del món", va reconèixer aquest home de negocis.

El propietari creu que és el "moment ideal per vendre" el safir, degut tant a la seva fama com al fet que per a un comprador es tracta d'un valor segur dins de la inestable conjuntura internacional. A més, va assegurar que podrà fer més pel seu país amb els diners que si es queda la preuada gemma.

"Mai he oblidat els pobres (...) pel que m'agradaria millorar les seves vides. Però el que faci vull fer-ho a llarg termini", va expressar l'amo del safir, que va afegir que també li agradaria col·laborar en el desenvolupament de la indústria de Sri Lanka. El propietari va pensar en un principi exhibir la pedra durant un temps perquè els singalesos poguessin gaudir-ne, però la possibilitat que la robin l'ha portat a descartar aquesta opció i anima els museus a licitar per la seva compra.

Per a la venda del safir, l'amo està creant una pàgina web on rebre ofertes, les quals s'espera que arribin als "300 milions de dòlars", un valor que segons ell es basa en la fama mundial de la pedra i en estimacions dins el mercat de gemmes. Aquesta gemma té una certificació de 1.404,49 quirats de l'Institut Gemològic de Colombo, des d'on van assegurar a Efe que és el "safir blau estrella documentat més gran del món", d'acord amb el gemmòleg Ashan Amarasinghe.

"No podem especular amb el seu valor real pel fet que és una peça única i no n'hi ha una altra que la pugui substituir. A més el preu d'una gemma el determinen molts factors com l'assegurança que tingui, que pot fer que es dupliqui o tripliqui el preu en una peça com aquesta ", va explicar el gemmòleg. El director de l'Autoritat Nacional de Gemmes i Joies de Sri Lanka, KLD Dayasagarage, va confirmar que es tracta del safir més gran conegut, que supera el fins ara considerat de més grandària, de 1.395 quirats, i que es troba també a l'illa.

La història de l'ara conegut com el safir més gran del món va començar fa uns mesos al poble singalès de Ratnapura, un lloc sinònim de pedres precioses, on el seu propietari actual el va comprar a un marxant per un preu que no ha volgut revelar.

"Estava en el procés d'obrir una joieria, pel que buscava gemmes per abastir-la. Va ser llavors quan em vaig trobar amb aquesta peça, que amb la meva experiència vaig saber que podia arribar a un gran valor internacional amb la publicitat adequada, de manera que vaig pagar un alt preu per adquirir-la", va relatar.

La "perla del Pacífic" és coneguda per les seves abundants pedres precioses, especialment safirs blaus, tot i que també en posseeix de roses, grocs, violetes, blancs, verds o taronges, i va aconseguir el 2014 per les seves exportacions 381.200.000 dòlars.

El propietari ha batejat el safir com "l'estrella d'Adam".

Segons una creença musulmana, Adam va ser enviat a Sri Lanka després de ser expulsat del Paradís per mossegar la poma prohibida. Ja allà, el primer home va plorar penedit, implorant a Déu el seu perdó. Aquestes llàgrimes es van transformar en les gemmes que banyen ara l'illa.