Té un lloc indiscutible en l'elit de Hollywood, però Sean Penn mai s'ha resignat a recloure's a la pantalla, esperonat per una tenaç inquietud política que l'ha convertit en irreverent activista, amic d'enemics d'EUA i, ara, polèmic entrevistador de l'home més buscat del món.

"Com a ciutadà nord-americà m'atrau explorar el que pot ser incoherent amb els retrats que el nostre govern i els nostres mitjans fan dels seus enemics declarats", va escriure Penn a la crònica de la seva entrevista al narcotraficant mexicà Joaquín el Chapo Guzmán, publicada dissabte a la revista Rolling Stone. La sorprenent entrevista, feta l'octubre mentre les autoritats buscaven frenèticament el cap de la droga, és potser el gest més controvertit d'un actor sempre aferrat a la controvèrsia, guiat per una consciència política en clar contrast amb les idees dominants al seu país.

Durant la dècada passada, Penn va desenvolupar relacions amb els dos enemics més grans dels EUA al continent americà, els llavors presidents de Cuba, Fidel Castro; i de Veneçuela, Hugo Chávez.

El guanyador de dos Oscar, conegut per les seves tasques humanitàries a Haití, va condemnar també de forma vehement la guerra del 2003 contra l'Iraq, i, per associació, es va convertir en un dels crítics més durs de George W. Bush. "La innecessària sang a les teves mans, i per tant en les nostres, està ofegant la llibertat, la seguretat, el somni que podria haver estat Estats Units, un cop curat i despertat per la tragèdia de l'11 de setembre del 2001", va escriure Penn a Bush en una ocasió.

Des de llavors, l'actor va començar a interessar-se pels reportatges. "Els periodistes passen massa temps a la recerca d'informació regurgitada: parlem amb aquest per aquest costat, amb aquest altre per a l'altre costat. Comences a perdre claredat, et centres en l'aparell de poder i perds la història important de qualsevol terra: la seva gent", va escriure en la crònica del seu viatge a l'Iran el 2005. A més del seu constant dubte del que és políticament correcte, el que sembla guiar Penn per embarcar-se en aventures com la del Chapo és una indomable curiositat que el porta a voler conèixer les coses de primera mà, segons alguns dels seus cercles pròxims.