Investigadors de l'Hospital del Mar de Barcelona han descobert un mecanisme del cervell crucial per explicar el procés de recompensa i addicció a la nicotina, que podria ser utilitzat en el futur per dissenyar plans terapèutics més racionals per deixar de fumar, segons informa la institució.

La nicotina, el principal compost psicoactiu del tabac, s'absorbeix ràpidament a través de la mucosa nasal, oral i respiratòria i arriba al cervell al cap d'uns 7 segons. Allà exerceix la seva acció sobre el sistema nerviós central així com en el sistema nerviós autònom. Aquesta relació gairebé immediata entre la inhalació del fum i el seu efecte a nivell cerebral és un dels factors que contribueixen a l'alt poder addictiu de la nicotina. Això s'explica perquè la nicotina exerceix els efectes psicofarmacològics mitjançant l'activació d'un receptor molt abundant en diverses regions concretes del cervell, anomenat acetilcolina nicotínic.

L'estudi ha trobat que alguns d'aquests receptors contenen una subunitat anomenada beta4, fonamental per als efectes de recompensa positius que provoca la nicotina en el nostre cervell.

La nova diana neurobiològica que ha descobert aquest treball servirà per aclarir la base de l'addicció a la nicotina, i per tant, podria ajudar en el disseny futur de plans terapèutics. "Les variants en el gen que codifica la subunitat beta4 poden alterar la conducta dels fumadors i la vulnerabilitat individual a l'addicció a la nicotina", explica la investigadora Patricia Robledo. L'estudi l'han dut a terme investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), amb altres de la Universitat Pompeu Fabra, de l'Institut Pasteur i de la Universitat Pierre i Marie Curie.