Quan hi va haver els primers enfrontaments entre grups humans? Un estudi publicat a la revista Nature revela que entre 3.000 i 4.000 anys abans del que es pensava: fa uns 10.000 anys.

Els investigadors, liderats per Marta Mirazón Lahr i Robert Foley, de la Universitat de Cambridge (Regne Unit), descriuen en aquest article l'evidència de violència entre dos grups fa 10.000 anys a les ribes del llac Turkana (Kenya).

Per això, els científics -implicats en el projecte In-Àfrica- van analitzar fòssils trobats el 2012 al jaciment de Nataruk, al sud-oest de l'esmentat llac, on van trobar restes humanes de 27 individus, indica José Manuel Maíllo, del departament de Prehistòria i Arqueologia de la UNED i un dels autors del treball. Les restes fòssils pertanyien a 21 adults (vuit homes, vuit dones i cinc indeterminats) i sis nens tots menors de sis anys, excepte un adolescent d'entre dotze i quinze anys. A més van trobar un fetus d'entre sis i vuit mesos a la cavitat abdominal d'una de les dones, el que suposa una de les proves de la crueltat i violència utilitzada, afirma Maíllo.

Deu individus van mostrar evidències de violència perimortem, com marques d'impacte -presumiblement de fletxes- o fractures per acció violenta, mentre que dos més tenien les mans unides, el que es pot interpretar com que estaven lligats.

"La posició dels cossos no seguia cap disposició clara, tampoc en la seva orientació, en una clara evidència d'abandonament" opina Maíllo. La raó de la massacre continua sent incerta. Els autors especulen que podria ser el resultat d'una incursió pels recursos, territorials o alimentaris.