Un supervivent de l'holocaust resident a Israel i de 112 anys d'edat és, pel que sembla, l'home més ancià del món després de la mort d'un japonès de la seva mateixa edat al principi d'aquesta setmana, segons va informar ahir el diari Haaretz.

Israel Krystal, resident a la ciutat de Haifa (nord d'Israel), va rebre dimecres una carta del Grup de Recerca Gerontològic en la qual se li informava de la seva nova condició i se li demanava un document oficial per certificar-se com a tal a les oficines del Rècord Mundial de Guinness.

Problemes de papers

Segons les dades de l'organització, que es dedica al seguiment d'ancians més grans de 110 anys, no hi dades en aquests moments de cap home que superi Krystal en edat, però per acreditar-lo com "home més ancià del món" ha de provar la seva data de naixement amb un document dels seus primers vint anys de vida.

El problema està en el fet que l'únic que testifica la seva edat és un certificat polonès de matrimoni de quan Krystal tenia 25 anys, de manera que el grup de treball s'ha de plantejar ara si flexibilitza les seves regles i l'accepta com a vàlid, segons el diari israelià.

Fins a principi d'aquesta setmana el títol oficial estava en mans de Yasutaro Koyde, mort dos mesos abans de complir 113 anys.

La dona més gran és la nord-americana Susannah Mushatt, de 116 anys i resident a Brooklyn.

Va passar per Auschwitz

Nascut a la ciutat de Zarnow, a Polònia, Krystal va ser enviat el 1940 al gueto de Lodz, i quatre anys més tard al camp nazi d'extermini d'Auschwitz, on va morir la seva primera dona.

El 1950 va emigrar a Israel acompanyat de la seva segona esposa i un fill, on van refer la seva vida.

Per temor al mal d'ull l'ancià es nega a revelar el nombre exacte de descendents que ha tingut i fa dos anys, en una entrevista a un diari, va dir que la longevitat és definitivament una qüestió de "bona sort".

"Cadascú té la seva pròpia fortuna. Tot és de dalt. No hi ha secrets", va respondre aquest elaborador de caramels i dolços després de ser preguntat sobre el seu secret per aconseguir la seva avançada edat.