Les migranyes són el tipus de cefalea que amb més freqüència porta a l'abús de la medicació i els opiacis, mentre que els barbitúrics, la cafeïna i els triptans són els fàrmacs "que més típicament i en menys temps" afavoreixen la cronificació d'aquesta malaltia, segons un estudi de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN).

El mal de cap és el principal motiu de consulta ambulatori, de fet, entre el 80% i el 90% de la població ha tingut algun episodi de cefalea en l'últim any, una malaltia que afecta més del 92% de les dones i el 73% dels homes.

Són xifres que s'inclouen en la tercera edició de la Guia Oficial de la Pràctica Clínica, que ha presentat la SEN per actualitzar els avenços fisiopatològics i terapèutics d'una de les patologies més freqüents a Espanya i que genera "una gran demanda assistencial" com és el mal de cap.

Segons la SEN, no tots els mals de cap afecten la població igual; de fet, dins de les cefalees primàries -quan el mal de cap és l'únic o principal símptoma de la malaltia- la cefalea tensioanl seria el tipus de dolor més prevalent (fins al 66% de la població, de la qual el 63% en té de manera episòdica i el 3%, crònica).

A aquest tipus de cefalea ls segueix la migranya (15%, de la qual entre el 2% i el 3% és crònica) i la que està ocasionada per rebre estímuls freds (15%).

Pel que fa a les cefalees secundàries -aquelles en què el mal de cap és un símptoma d'una altra malaltia-, la SEN destaca la prevalença per ressaca (72%), febre (63%), l'associada a alteracions metabòliques (22%) o al dejuni (19%), entre d'altres.

La coordinadora del grup d'estudi de cefalees de la SEN, Patricia Pozo, apunta que un dels problemes és l'"alta prevalença" dels diferents tipus de cefalees cròniques, especialment de la migranya crònica. En aquest sentit, considera fonamental conèixer els factors que poden influir en aquesta cronificació.

Les crisis de dolor, especialment en la migranya, provoquen una "important" limitació en l'activitat dels que en tenen i els obliga a reduir-la en més del 50% dels caps i fins al 30 % requereix repòs al llit.