La creixent incidència del conegut com "Internet de les coses", o connexió d'objectius quotidians amb la xarxa, genera multitud d'oportunitats però també problemes "sense precedents" per culpa del seu "costat més sinistre", adverteixen els experts que signen un estudi presentat ahir per Telefónica. Abast, escala i riscos sense precedents: assegurar l'Internet de les coses és el títol d'aquest document elaborat per les divisions de ciberseguretat i IoT (Internet of Things) de la multinacional espanyola amb participació de diverses organitzacions nacionals i internacionals.

"No es tracta només de la privacitat de les dades i la seguretat de les identitats digitals, sinó de desenvolupar una protecció completa" en què també participin els amteixos clients i usuaris, de manera que decideixin sobre les seves pròpies dades i fins i tot "puguin compartir-les i vendre-les" personalment si així ho decideixen, ha assegurat Chema Alonso, CEO de l'empresa ElevenPaths, dedicada a la tecnologia de seguretat.

El creixent desenvolupament de la IoT multiplicarà en els pròxims anys el nombre de dispositius connectats a Internet fins al punt que "cada pas que fem" serà digitalitzat i "convertiran la nostra activitat diària en informació". Aquesta situació genera multitud de riscos perquè, tal com explica ElevenPaths, "la ciberdelinqüència és una indústria que continua augmentant" i n'hi ha "cada vegada amb més freqüència" amb extorsions a través de ransomware o amenaces d'atacs de denegació de servei.