Penélope Cruz està a punt d'acabar de muntar el seu primer documental, Soy uno entre cien mil, en el qual, "sense forçar res i sense artifici", com a directora obre els ulls al món sobre el drama del càncer infantil i demana l'esforç de tots per investigar més.

"No ho dic jo, ho diuen els investigadors i metges que surten al documental: mor un nen al dia al nostre país [...], hi ha poquíssima investigació, i els esforços més grans es deriven sempre al món adult perquè és més rendible per a les farmacèutiques i per motius que tots sabem. Però és així", va dir ahir en la presentació d'una part de la feina feta per al documental.

La guanyadora d'un Oscar no va estalviar ni paciència ni convicció per explicar com havia estat el seu treball en el documental i com l'havia influït "posar-se en la pell d'aquesta gent que viu tantes pèrdues".

"Tots m'han marcat moltíssim", afirma Cruz, que ha assegurat que ni tan sols es va permetre "el dubte" de si l'afectaria fer aquest treball, tot i que molts dies arribava a casa plorant. "Et compensa tant i et fa sentir tan útil".

Per això, a més de implicar-s'hi en cos i ànima, ha posat sobre la taula tota la seva influència de celebrity per reclamar mitjans per a l'estudi específic del càncer infantil, perquè "sense investigació això avança a pas de tortuga".

"Però, a part que els governs hi puguin fer més, que per descomptat, tots hi podem fer alguna cosa", ha recordat l'actriu, que aquest any opta per setena vegada a un Goya -n'ha guanyat tres-, aquest cop pel seu treball, precisament, de malalta de càncer a Ma ma, de Julio Medem.

Amb un estil molt sobri i imatges que desborden naturalitat i veritat, el documental entra en la intimitat de les famílies i conversa amb els metges i investigadors que treballen gràcies a l'ajuda d'ONG com Uno entre cien mil i la casa Viceroy, que suporten econòmicament una beca d'investigació cada any.