La foca nadó Nuka és un entranyable i suau peluix robotitzat que es torna més afectuós quan més se l'acaricia, i l'ús del qual està evidenciant efectes molt positius en teràpies mèdiques davant de problemes d'ansietat, tristesa o demència, entre d'altres, en hospitals i residències de gent gran a tot el món.

El seu creador, Takanori Shibata, juntament amb un altre dels grans experts mundials en robòtica, el catedràtic japonès Hiroshi Kobayashi, pare tecnològic del famós Vestit de Múscul, un avançat exosquelet per evitar problemes d'esquena a cuidadors de gent gran, van dur a terme ahir dues intervencions per parlar sobre robots, en el marc de la fira Global Robot Expo, a Madrid.

Acompanyats per l'ambaixador del Japó a Espanya, Kazuhiko Koshikawa, tots ells van destacar el paper de la robòtica assistencial per ajudar persones malaltes i ancianes a valer-se per si mateixes, tenint en compte la longevitat cada vegada més gran en les societats avançades.

Segons les últimes dades de l'OCDE, el Japó i Espanya són els països amb més esperança de vida del món, i l'envelliment social serà un dels seus grans reptes futurs, davant del qual la robòtica assistencial podria ser una solució, ha insistit l'ambaixador nipó.

El Japó preveu elaborar un pla d'actuacions amb tecnologia robòtica de tercera generació, dirigit especialment a l'àmbit assistencial per millorar la indumentària mecànica dels cuidadors, la mobilitat exterior del pacient, l'ajuda per a la neteja, supervisió en habitatges, etc., va anunciar l'ambaixador .

En aquest context, un dels objectius és augmentar "la magnitud del mercat de la robòtica assistencial" fins als 390 milions d'euros per al 2020, va afegir.

I és que el progrés social no només busca contribuir a viure més, sinó amb la millor qualitat de vida també en les últimes fases de l'ésser humà. Segons les dades facilitades pels ponents, en el món, 44 milions de persones, aproximadament, tenen algun tipus de demència, per citar només una de les moltes malalties especialment associades a la població d'edat avançada.

La foca nadó robot Nuka, que atén amb la seva mirada qui li parla fins i tot quan se li canvia el nom sense avisar, gràcies al sistema d'intel·ligència artificial que porta incorporat, permet reduir els nivells d'ansietat i tristesa dels pacients, com han confirmat diferents estudis i assajos clínics en diversos centres mèdics del món en els últims anys, va assegurar el seu creador.

De fet, aquest mateix any està previst que Nuka rebi la certificació com a dispositiu mèdic per part de les autoritats mèdiques europees, després d'haver-se'n venut al món uns 4.000 exemplars, va avançar el seu desenvolupador a EFEfuturo.