L'arquitecte, escultor i pintor renaixentista Miquel Àngel va tenir artritis a causa de l'ús excessiu del martell i del cisell, però això no li va impedir continuar treballant fins a sis dies abans de la seva mort, segons revela un estudi publicat ahir pel Journal of the Royal Society of Medicine.

El geni florentí (Caprese, 1475-Roma, 1564), considerat un dels artistes més grans de la història, va tenir en l'etapa final de la vida osteoartritis crònica, que li va deixar els dits de les mans amb protuberàncies en les articulacions distals.

Segons la revista britànica, tres retrats de Michelangelo Buonarroti quan tenia entre 60 i 65 anys mostren com la malaltia, provocada per l'ús continuat del martell i del cisell, li va deformar les articulacions de les mans.

El doctor Davide Lazzeri, expert en cirurgia plàstica a la clínica Vila Salaria de Roma, es va adonar de com les mans de l'artista "s'anaven engarrotant a mesura que envellia. El diagnòstic de l'osteoartritis ofereix una explicació creïble de la pèrdua de destresa que va tenir quan era molt gran".