Amb les maletes a coll i una bona càrrega d'emoció, milers d'immigrants xinesos que viuen repartits pel món tornen aquests dies al seu país d'origen per començar, la matinada de dilluns, l'any lunar del mico al costat de les seves famílies.

És la tornada a casa per l'Any Nou xinès de la diàspora migratòria del gegant asiàtic, la més gran del món, de la qual participa gent com Huang Qian, una jove de 26 anys de la província xinesa de Fujian (sud-est) que va marxar fa una mica més de dos anys a Barcelona a estudiar un màster i s'hi va quedar per fer el doctorat. "L'Any Nou xinès és molt important. He de demanar uns quants dies al meu tutor per tornar a casa, però ho faig cada any. És el requisit que em posen els meus pares per deixar-me estudiar fora", explica Huang abans de viatjar.

"Parlem molt, així que no ens sentim molt distants. Però quan torno sempre és el mateix: com fan tots els pares que tenen un fill únic, es volen enganxar a mi el màxim de temps possible", comenta aquesta universitària.

El retrobament de Huang Qian amb els seus pares dista molt de ser un cas aïllat, tot i que la tornada dels immigrants per l'Any Nou xinès sol quedar eclipsada per l'enorme volum de desplaçaments interns que viu el país durant la seva principal festa, per a la qual en aquesta ocasió s'esperen 2.900 milions de viatges.

En l'actualitat hi ha més de 60 milions de xinesos vivint a l'exterior, la majoria en països veïns d'Àsia, segons l'últim informe elaborat pel Centre per a la Xina i la Globalització.

El gegant asiàtic no només és el país amb més habitants del món, sinó que, si se sumés tota la seva població a l'estranger, seria una de les 30 nacions més poblades, amb xifres similars a les d'Itàlia i superiors a les d'Espanya, Colòmbia i Argentina.

"Es nota que molta gent torna per l'Any Nou perquè a l'avió la majoria dels que viatgen són xinesos", explica una de les que ja ha pres el camí de tornada, Liu Xuejie, natural de la província de Qinghaii que treballa a Caracas.

En els dos anys que fa que viu a Veneçuela, Liu, de 25 anys i empleada d'una constructora estatal xinesa, no havia pogut passar el canvi d'any lunar al costat de la família, perquè la seva empresa no atura l'activitat en aquestes dates i els treballadors fan torns per fer vacances.

"És com el Nadal per als occidentals. L'Any Nou és el major festival de la Xina", explica Cynthia de la província de Heilongjiang.