Els responsables del parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa van presentat ahir unes formacions inèdites fins ara en aquesta comarca que es localitzen en unes colades de lava que es troben al municipi de Sant Joan les Fonts.

La superfície que ocupa la troballa és d'unes cinc hectàrees, qualificades com a afloraments d'interès geològic del Pla Especial de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Les noves formacions pertanyen a una colada de lava dipositada en aquest lloc fa 150.000 anys que es troba entre dues més de 700.000 i 130.000 anys d'antiguitat, respectivament.

La troballa presentada es coneix com a blíster i consisteix en antics túnels de lava que la colada va crear en fluir per aquesta zona i que, ara, estan farcits de basalt o de restes de sediment. L'excessiva pressió de la gran quantitat de lava que va circular per aquest lloc va provocar una deformació o blíster en el sostre dels túnels que va generar petits túmuls.

L'erosió del riu Fluvià en la colada ha deixat al descobert aquestes formacions úniques en tota la zona volcànica de la Garrotxa.