Des de fa anys se sap que el virus del papil·loma humà (VPH) és el responsable del càncer de coll d'úter. Posteriorment, diversos estudis han apuntat que també és la darrere d'un percentatge important d'altres tumors com els de vulva, vagina, penis o anus. Ara, el treball més ampli fet fins ara, confirma que el VPH també és responsable d'una fracció important dels tumors d'orofaringe (gola).

L'estudi també observa que tot i que el càncer d'orofaringe és molt més freqüent en homes, el paper del VPH en aquests càncers és més important en dones. Així, mentre que la fracció de càncers d'orofaringe vinculada al VPH en les dones és del 38%, en homes no arriba al 20 %.

Els dos grans factors causants de càncer d'orofaringe són el tabac i l'alcohol, per una banda, i el VPH, per l'altra. La reducció en el consum de tabac i l'augment del sexe oral, transmissor del virus, s'espera que condueixin a un increment de casos provocats pel VPH.

Així, altres estudis han indicat que als Estats Units, on el consum de tabac s'ha reduït els darrers anys, al voltant del 70 %, els tumors d'orofaringe són conseqüència del VPH.