Una població de taurons en recuperació, més gent a les platges i una temperatura de l'aigua marina més càlida per la combinació del canvi climàtic i el fenomen El Niño van fer del 2015 un any rècord en atacs d'esquals a escala mundial.

En total es van registrar 98 atacs no provocats, deu més que el 2000, que fins ara tenia el rècord, i sis van ser mortals, segons l'Arxiu Internacional d'Atacs de Taurons (AIAT), una base de dades que gestiona la Universitat de Florida des del 1987.

George Burgess, director del Programa per a la Investigació dels Taurons de la Universitat de Florida, afirma que l'increment dels atacs no té a veure amb més agressivitat dels esquals.

És inevitable un augment quan tots els factors que incideixen en les probabilitats d'un atac van a l'alça, indica. "Qui compra cent bitllets de loteria té més probabilitats de guanyar el premi que el que en compra un de sol", assenyala.

Dels 98 atacs comptabilitzats l'any passat, 59 van tenir lloc als Estats Units -30 a Florida-, 18 a Austràlia, 8 a Sud-àfrica, 4 a l'illa de la Reunió (França), dues a l'Equador i dos a les Illes Canàries. També hi va haver casos a Egipte i Nova Caledònia, segons l'informe de AIAT corresponent al 2015, que va ser difós dilluns.

"El Niño és un factor important", subratlla Burgess, qui destaca que als taurons, com als éssers humans, no els agrada l'aigua freda. Aquest fenomen s'ha afegit a l'escalfament global i l'hàbitat dels taurons s'ha ampliat. Ara s'aventuren més al nord del que solien fer-ho, explica.

Alhora cada vegada hi ha més gent que es banya al mar. També, l'escalfament global fa que es faci en zones abans poc aptes per fredes i en èpoques fins ara inusuals, ja que ara "la primavera es converteix en l'estiu molt aviat i l'estiu s'allarga fins ben entrada la tardor", destaca.

Els taurons maten moltes menys persones que les aranyes, els gossos o l'electricitat, però Burgess adverteix que no per això cal pensar que no són perillosos.