Una tècnica pionera, que només s'havia utilitzat tres vegades al món, totes elles a Madrid, ha permès a especialistes de l'Hospital Trueta de Girona extreure per via oral la laringe d'una pacient afectada per un tractament de radioteràpia per col·locar-li posteriorment una pròtesi. Segons un dels responsables de l'equip mèdic, Marc Tobed, del Servei d'Otorinolaringologia del centre gironí, l'avantatge d'aquesta tècnica, que es basa en tecnologia en tres dimensions, redueix notablement el període de recuperació.

La pacient, Flora Bernal, de 59 anys, feia un any i mig que no podia ingerir aliments per via oral i ara podrà recuperar aquesta capacitat en un temps dues o tres vegades menor al que requereix la cirurgia clàssica.

Marc Tobed ha explicat que aquesta nova tècnica, impulsada per l'espanyol Mario Fernández, que va dirigir les dues operacions anteriors a l'Hospital Coslada de Madrid i la que va tenir lloc al de Móstoles, representa "el futur en afectacions de cap i coll per als pròxims anys".

"Tenim il·lusió per girar el mitjó d'aquest tipus de cirurgia", ha assenyalat Tobed, que considera que s'ha de "venerar" Fernández "no només per l'empenta de poder descriure un procediment quirúrgic que ha estat un regal a la ciència mèdica, sinó per totes les facilitats que ha ofert".