El Papa va lamentar ahir que el candidat republicà a les primàries nord-americanes Donald Trump sigui una persona que "pensa en construir murs", i va dir que "això no és cristià". Així va respondre als periodistes que l'acompanyaven a l'avió de tornada a Roma des de Mèxic a la pregunta de si un catòlic podria votar per algú com Trump, que defensa expulsions d'immigrants i ampliar la tanca que separa els territoris mexicà i nord-americà.

En saber que Trump havia dit que el Papa era un polític, Francesc va respondre amb ironia: "gràcies a Déu que jo sóc un polític, perquè Aristòtil defineix l'home com un animal polític". "Sobre què votar, en això no m'hi fico", va afirmar. Però va afegir: "només dic: aquest home no és cristià si és que diu això".

Trump va respondre al pontífex assegurant: "que un líder religiós qüestioni la fe d'una persona és vergonyós". Així ho va dir en un comunicat llegit en un míting a Carolina del Sud, estat que aquest dissabte celebrarà eleccions primàries republicanes. El multimilionari novaiorquès, que és presbiterià, va remarcar que "cap líder, especialment un líder religiós, hauria de tenir el dret de qüestionar la fe o la religió d'un altre home". "Estic orgullós de ser cristià -va afegir- i, com a president, no permetré que la Cristiandat sigui atacada i debilitada, a diferència del que passa ara amb el nostre president actual", el demòcrata Barack Obama. Trump va assegurar que el govern de Mèxic ha desinformat el Papa, que només ha escoltat "una part de la història" i no ha vist "el crim, el tràfic de drogues i l'impacte econòmic negatiu que les polítiques actuals tenen als EUA".