Dos de cada deu homes espanyols van pagar per serveis de prostitució durant l'any passat i, d'ells, el 10% va detectar tràfic de menors, segons un estudi de la Universitat de Comillas encarregat per la delegació del govern central per a la Violència de Gènere.

Durant la presentació de l'informe "Donant suport a les víctimes de tràfic amb fins d'explotació sexual", que està basat en enquestes a 1.600 homes, diverses ONG i els agents que lluiten contra el tràfic, la coordinadora de l'estudi, Carme Meneses, ha remarcat l'important paper que tenen els clients a l'hora d'alertar sobre els casos de tràfic a la policia o entitats socials.

"El client és el primer que pot donar la veu d'alerta", per això el seu paper és molt important, ha advertit Meneses, qui, tot i això, ha reconegut que les víctimes són molt reticents a parlar de la seva situació, ja que pateixen fortes coaccions dels tractants, que amenacen les seves famílies.

Ha incidit també en la importància de detectar aviat aquestes víctimes -de les quals es desconeixen les xifres-, ja que, a mesura que transcorre el temps, les dones "estan més castigades" i els tractants aconsegueixen que tinguin por de la policia.

En l'estudi s'analitza el tràfic de menors, que, tot i que minoritari, hi és, "i això és perquè hi ha demanda d'aquest perfil de dones" i és, a més, encara més difícil de detectar, ja que solen estar en pisos on l'accés de la policia és més complicat.

Meneses ha destacat que el destí més habitual de les víctimes de tràfic amb fins d'explotació sexual és Europa, i els països d'origen més freqüents són Romania, Nigèria, Paraguai, Brasil i República Dominicana, mentre que les d'origen asiàtic augmenten.

Més que droga i armes junts

Jorge Uroz, un altre dels autors de l'informe, ha afirmat que la prostitució mou més diners que el tràfic d'armes i de drogues junts.

Uroz ha assenyalat que el tràfic d'armes i de drogues està més treballat i s'hi destinen més recursos. "En el tràfic estem començant, cal més inversió i recursos, si volem prendre'ns això seriosament", ha advertit i ha lamentat que, en ser una situació que afecta principalment estrangeres, no suposa una de les preocupacions més grans dels espanyols .