L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha reconegut que hi ha un "augment de l'acumulació d'evidències" que apunten a una relació entre el virus de la Zika i casos de microcefàlia, però va dir que només a mitjan any podrà aclarir-se aquesta qüestió.

El termini es deu al fet que les dones embarassades en l'últim trimestre de l'any passat, quan es va registrar el repunt de casos al Brasil, a les zones afectades començaran a donar a llum cap al mes de juny, va explicar el director per a emergències sanitàries de l'OMS, Bruce Aylward.

L'evidència augmenta "en termes d'associació temporal i geogràfica del virus i de les conseqüències que temem", amb referència a la microcefàlia en nadons i la síndrome de Guillain-Barré.

L'expert va afegir que "conforme es va aïllant el virus a les persones infectades veiem l'absència d'altres causes que puguin explicar" aquestes malalties.

No obstant això, no es descarta que el Zika pugui ser un factor d'aquestes patologies, però no l'únic, ha puntualitzat.

Aylward va sostenir que, en les actuals circumstàncies, el Zika "és considerat culpable fins que no es demostri el contrari".

Publicacions científiques han difós les conclusions de diferents investigacions, incloent-hi algunes basades en autòpsies de nens amb microcefàlia i en els quals es va trobar el virus en el cervell, però Aylward va aclarir que "això no demostra la causalitat".

Com a part de l'estratègia que l'OMS ha elaborat per afrontar el Zika -i per a la qual requerirà un finançament de 56 milions de dòlars- es busca posar sota control el mosquit que actua com a vector del virus i reduir-ne la població.

El director del Programa contra la Malària a l'OMS, Pedro Alonso, va anunciar sobre això que en breu es publicarà una guia d'emergència per al control del mosquit. Així mateix, ha indicat que un grup d'experts internacionals es reunirà en les pròximes setmanes per avaluar la conveniència d'utilitzar nous mètodes, que encara estan en desenvolupament, per combatre el mosquit.