No és cap mite: ser malcarat acreix el risc d'un atac de cor

Un estudi constata que les persones amb mal caràcter i enutjades presenten un risc més elevat de desenvolupar malalties cardiovasculars

20.02.2016 | 00:00
La pobresa i l´estrès també són dolents per a la salut cardiovascular

Les persones amb mal caràcter, les que tenen una actitud hostil, les que presenten sensació contínua de desconfiança, enuig o ràbia, i les que tenen tendència a mantenir relacions agressives i inadaptades, presenten un risc més elevat de desenvolupar malalties cardiovasculars.
Així ho assegura la Societat Espanyola d'Hipertensió-Lliga Espanyola per a la Lluita contra la Hipertensió Arterial (SEH-LELHA), que assegura que aquesta propensió també es dóna en les persones amb tendència a experimentar emocions negatives i a inhibir-se en la relació amb els altres, especialment si ja tenen una malaltia cardiovascular.
Altres aspectes psicosocials que incrementen el risc de tenir aquestes malalties, i que contribueixen al seu empitjorament, són tenir un estatus socioeconòmic baix, no tenir suport social i tenir estrès, depressió o ansietat. Uns factors que, a més, suposen un obstacle per al seguiment dels tractaments i per millorar l'estil de vida.
En aquest sentit, el president de SEH-LELHA, Julián Segura, ha explicat que "les persones amb un estatus socioeconòmic baix o estrès crònic són també més propensos a la depressió, l'hostilitat i l'aïllament social".
A més a més, aquestes persones són les que solen presentar un estil de vida menys saludable (consum de tabac, alimentació poc equilibrada i menor exercici físic) i una pitjor adherència a les recomanacions sobre un canvi en la seva forma de vida.
Des de la SEH-LELHA es recomana mantenir hàbits de vida saludable per tal de prevenir i retardar l'aparició d'hipertensió en pacients no hipertensos i la necessitat de seguir un tractament farmacològic en pacients amb hipertensió.
Per a això, insten la població a disminuir el consum de sal; a menjar més fruita, verdura i aliments baixos en greix i rics en àcids grassos insaturats; a controlar el pes; a fer exercici de forma regular; i també a no fumar ni beure.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema