Les persones amb mal caràcter, les que tenen una actitud hostil, les que presenten sensació contínua de desconfiança, enuig o ràbia, i les que tenen tendència a mantenir relacions agressives i inadaptades, presenten un risc més elevat de desenvolupar malalties cardiovasculars.

Així ho assegura la Societat Espanyola d'Hipertensió-Lliga Espanyola per a la Lluita contra la Hipertensió Arterial (SEH-LELHA), que assegura que aquesta propensió també es dóna en les persones amb tendència a experimentar emocions negatives i a inhibir-se en la relació amb els altres, especialment si ja tenen una malaltia cardiovascular.

Altres aspectes psicosocials que incrementen el risc de tenir aquestes malalties, i que contribueixen al seu empitjorament, són tenir un estatus socioeconòmic baix, no tenir suport social i tenir estrès, depressió o ansietat. Uns factors que, a més, suposen un obstacle per al seguiment dels tractaments i per millorar l'estil de vida.

En aquest sentit, el president de SEH-LELHA, Julián Segura, ha explicat que "les persones amb un estatus socioeconòmic baix o estrès crònic són també més propensos a la depressió, l'hostilitat i l'aïllament social".

A més a més, aquestes persones són les que solen presentar un estil de vida menys saludable (consum de tabac, alimentació poc equilibrada i menor exercici físic) i una pitjor adherència a les recomanacions sobre un canvi en la seva forma de vida.

Des de la SEH-LELHA es recomana mantenir hàbits de vida saludable per tal de prevenir i retardar l'aparició d'hipertensió en pacients no hipertensos i la necessitat de seguir un tractament farmacològic en pacients amb hipertensió.

Per a això, insten la població a disminuir el consum de sal; a menjar més fruita, verdura i aliments baixos en greix i rics en àcids grassos insaturats; a controlar el pes; a fer exercici de forma regular; i també a no fumar ni beure.