Investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) han desenvolupat una aplicació pionera en la detecció de trastorns psiquiàtrics que serà presentada avui mateix en el marc del Catalan Digital Health Ecosystem, dins del Mobile World Congress de Barcelona.

L'aplicació és una entrevista clínica que ajuda els professionals en la detecció d'un trastorn psiquiàtric en consumidors de substàncies d'abús, i actualment està disponible en anglès, espanyol, italià i alemany i ja l'han provada uns 100 professionals de la salut mental de diversos països. L'aplicació es diu "Entrevista de Cribratge de Diagnòstic dual (ECDD)" i és gratuïta per als professionals de la salut.

Segons la coordinadora del grup d'investigació en Addicions del IMIM i directora del Procés d'Addicions de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l'Hospital del Mar, Marta Torrens, la "comorbilitat psiquiàtrica" es dóna quan s'ajunten un trastorn per ús de substàncies i un altre trastorn psiquiàtric en el mateix individu. Té una prevalença que oscil·la entre el 20 % i el 80 %, segons el tipus de substància d'abús (alcohol, cocaïna, cànnabis, opiacis) i el tipus de trastorn psicopatològic (depressió, psicosi, fòbia social).