L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha estat el primer de Catalunya a utilitzar el robot quirúrgic Da Vinci per realitzar una extracció de la bufeta i la creació de la ileostomia sense obrir el pacient.

La tècnica, realitzada pel doctor Carles Raventós, del Servei d'Urologia Vall d'Hebron, ja s'ha aplicat en tres casos fora de Catalunya amb un gran èxit.

Segons han explicat els especialistes, aquest procediment és el pas previ a la realització d'una bufeta nova sense obrir el malalt i permet preservar les funcions del pacient quant a la continència urinària i la capacitat d'erecció, sense necessitat d'obrir l'abdomen. A Catalunya, la primera intervenció utilitzant el sistema Da Vinci es va realitzar el mes de novembre passat. Fins ara, els cirurgians només disposaven de tècniques més invasives que obligaven a realitzar la derivació urinària de manera oberta.

La cirurgia assistida per robot permet evitar-ho, cosa que pot reduir el temps d'intervenció, el risc de dessagnament i millorar la recuperació del malalt, segons ha explicat l'hospital.

De fet, fins ara s'havia utilitzat aquest sistema en 21 ocasions -en 19 homes i 2 dones-, però en tots els casos s'havia optat per obrir el pacient a l'hora de realitzar la reconstrucció de la via urinària.

Amb l'experiència adquirida per l'equip de cirurgians liderat per Raventós, ara es podrà crear un programa per realitzar una intervenció d'aquest tipus al mes.

La cistectomia radical amb neobufeta es practica a pacients amb càncer de bufeta, està indicada en pacients joves, sexualment actius i preocupats per l'estètica.

La intervenció consisteix a extreure aquest òrgan i crear el que es denomina neobufeta, utilitzant per aconseguir-ho un segment d'intestí prim, l'íleum.