Una àmplia varietat de factors estan contribuint a la desaparició d'animals pol·linitzadors a tot el món, cosa que amenaça la producció d'aliments per a l'ésser humà, revela avui un informe de l'organisme de l'ONU encarregat de protegir la biodiversitat del planeta. El document de la Plataforma Intergovernamental Ciència-Política sobre Biodiversitat i Serveis de l'Ecosistema (IPBES) identifica la sèrie de mesures que governs i el sector privat haurien de prendre de manera "urgent" per posar remei a la desaparició de pol·linitzadors.

No hi ha només un factor que sigui responsable de la desaparició dels pol·linitzadors, des d'insectes com abelles i papallones a animals més complexos com aus, va declarar a Efe sir Robert Watson, vicepresident d'IPBES.

"Hi ha una àmplia sèrie de raons que expliquen el declivi", va dir, i va esmentar "el canvi de l'ús del terreny, l'ús de pesticides, el canvi climàtic". "No es pot dir que hi ha una amenaça més important que una altra per a cada animal pol·linitzador o per a cada lloc del món on estan desapareixent. És un conjunt d'amenaces".

L'informe Valoració temàtica de pol·linitzadors, pol·linització i producció d'aliments, és el primer emès per IPBES, fruit de dos anys de treball de l'organisme fundat fa quatre anys i que està integrat per 124 països. Hi ha desenes de milers d'espècies que són pol·linitzadores, animals que transporten pol·len de l'òrgan masculí d'una flor a l'estigma, l'òrgan femení, cosa que permet la fertilització.

En els últims anys, els científics han observat l'alarmant descens de la població d'abelles, de les quals hi ha més de 20.000 espècies silvestres, i papallones, especialment a l'Europa occidental i l'Amèrica del Nord, cosa que s'ha atribuït a pesticides i a l'ús creixent de cultius modificats genèticament.