Investigadors de l'Acadèmia Austríaca de Ciències i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han aconseguit una nova forma d'enllaçat quàntic amb tres fotons "recargolats" que té aplicacions en criptografia quàntica, un sistema que serveix per garantir la confidencialitat en la transmissió d'informació.

Segons ha explicat Mehul Malik, primer autor de l'article, de manera metafòrica seria com si un patinador de gel pogués girar sobre si mateix tant en el sentit de les agulles del rellotge com en el sentit contrari, al mateix temps.

Un parell de patinadors entrellaçats allunyant-se entre ells mentre fan aquest sorprenent gir tindran les direccions de gir perfectament correlacionades: si en un instant el primer gira en un sentit, també ho fa l'altre, encara que estiguin tan lluny que acabin en pistes en continents diferents.

"Els fotons entrellaçats del nostre experiment es poden il·lustrar no amb dos, sinó amb tres patinadors, dansant una coreografia quàntica perfectament sincronitzada", ha dit Malik.

"L'experiment obre les portes a un futur Internet quàntic, amb més de dos interlocutors, que permet una comunicació de més de dos bits per fotó", ha afegit l'investigador Anton Zeilinger.

La investigació, que publica Nature Photonics, constitueix, segons la UAB, "un nou rècord".