Per què a algunes persones i pobles els cabells no se'ls tornen mai blancs i en d'altres els cabells blancs poden aparèixer molt aviat? Els cabells blancs tenen un component genètic i no es deuen només a causes mediambientals, segons un estudi publicat a Nature Communications, el qual informa que un equip internacional ha descobert el primer gen associat a la transformació.

"Ja es coneixen diversos gens implicats en la calvície i el color dels cabells, però és la primera vegada que s'identifica un gen associat al cabell blanc en humans, així com altres d'associats a la forma i densitat dels cabells", va dir l'autor principal de l'estudi, Kaustubh Adhikari, del departament de Biologia Cel·lular i del Desenvolupament de UCL, en un comunicat.

El gen associat al fet que es torni blanc, IRF4, té un paper important en la determinació del color del cabell, però és la primera vegada que es troba relacionat amb l'aparició dels cabells blancs.

Aquest mateix gen està implicat en la regulació de la producció i emmagatzematge de melanina, el pigment que determina el color dels cabells, la pell i els ulls.

Aquests troballes podrien "ajudar a desenvolupar tecnologies d'ADN en medicina forense", el propòsit de les quals és reconstruir perfils visuals basats en la composició genètica d'un individu.

El cabell blanc està causat per l'absència de melanina, de manera que els investigadors volen trobar el paper de l'IRF4 en aquest procés, que podria ajudar a desenvolupar noves aplicacions cosmètiques que canviïn l'aparença del cabell a mesura que creix en el fol·licle, retardant o bloquejant el procés pel qual es torna blanc.

Trobar, per primera vegada, una associació genètica al procés "podria proporcionar un bon model per comprendre aspectes de la biologia de l'envelliment en humans", ha indicat Andrés Ruiz-Linares del departament de Ciències Biològiques de UCL.

Els investigadors van descobrir a més que un altre gen, el PRSS53, influeix en la forma del cabell i la seva textura, mentre que el FOXL2 està relacionat amb el gruix de les celles i el PAX3 amb la prevalença de connexió entre les celles.

"S'ha especulat àmpliament que les característiques del pèl podrien estar influïdes per algun tipus de selecció, natural o sexual, i nosaltres hem trobat evidència estadística en el genoma que dóna suport a aquesta hipòtesi", ha indicat Adhikari.

L'estudi, en què van participar experts de diversos centres educatius, entre ells la Universitat d'Oviedo (Espanya), el University College London (UCL), la Universitat peruana Cayetano Heredia i la Universitat d'Antioquia (Colòmbia), va analitzar una mostra de més de 6.000 persones.

Els voluntaris procedents del Brasil, Colòmbia, Xile, Mèxic i Perú tenien diferent composició genètica ancestral, i l'objectiu era identificar els gens associats amb el fet de tornar-se blancs, amb el color, la densitat i la forma dels cabells.