La xarxa social Facebook s'ha convertit en un mercat on les màfies malàisies del tràfic il·legal d'animals posen a la venda espècies protegides, segons denuncia l'organització conservacionista Traffic. En els últims cinc mesos, membres de Traffic han rastrejat 14 grups de Facebook establerts a la península de Malàisia en els quals s'ha comerciat amb més de 300 animals salvatges.

Óssos del Sòl, gibons o el binturong -una espècie de gat que viu al Sud-est asiàtic- són espècies que han estat ofertes.

"El creixement de les xarxes socials sembla que ha permès la creació d'un pròsper mercat d'animals salvatges com a mascotes que no existia prèviament a Malàisia", apunta Kanitha Krishnasamy, directora de programa al sud-est asiàtic de Traffic. La troballa podria reflectir "un problema mundial", segons comenta l'analista Sarah Stoner.

En un informe, titulat Fer front al tràfic: Una avaluació ràpida sobre l'ús de Facebook per al comerç de vida salvatge a la península de Malàisia, l'organització denuncia l'alta demanda dels animals traficats com a mascotes.

De les 80 espècies identificades durant la compravenda, més de la meitat del total són exemplars protegits per les lleis malàisies de conservació per a la vida salvatge, i unes 25 tenen l'empara de la Convenció sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres.