Primers matrimonis, divorciats que es tornen a casar... En els últims mesos, 456 parelles han estrenat la facultat dels notaris per certificar bodes encara que gairebé mil més, 1.415, els han convertit en àrbitres de la fi del seu amor.

Des del 23 de juliol del 2015, els notaris poden casar o divorciar gràcies a l'entrada en vigor de la llei de jurisdicció voluntària que els va introduir en el negoci de l'amor i del desamor. En els últims sis mesos de l'any passat, a les notaries es van registrar 1.871 noces, separacions o divorcis.

Unes xifres encara discretes però que el Consell General del Notariat qualifica de "positives" des de la convicció que aniran a l'alça en els propers anys perquè "són moltes les persones que s'hi han interessat durant aquest temps".

Amb aquesta nova llei, els notaris se sumen a jutges de pau, lletrats de l'Administració de Justícia, alcaldes i regidors en la capacitat d'unir en matrimoni, amb uns honoraris que oscil·len entre els 100 i els 150 euros, depenent de diversos factors, com que el casament se celebri en dia feiner o festiu o dins o fora de la notaria.

Un tràmit ràpid

Però no és el preu el que empeny les parelles a decantar-se per aquesta nova opció, sinó la rapidesa del tràmit.

Jamál i Fátima expliquen que van decidir celebrar el seu enllaç en una notaria després que el jutjat els convoqués per al cap més de sis mesos. El notari que els va casar va trigar 48 hores a convertir-los en marit i muller.

Una celeritat que fins i tot arriba a espantar, com explica el notari Manuel Cotorruelo: "una noia ho va venir a preguntar a la notaria i li vaig dir que si em portava el document del Registre Civil la podia casar l'endemà mateix i es va posar fins i tot nerviosa".