Els romanesos podran reviure a partir de la setmana que ve amargs records sobre el passat socialista del seu país quan visitin la luxosa residència privada dels dictadors Nicolae i Elena Ceausescu, oberta al públic després d'estar tancada durant més d'un quart de segle.

Unes 300 persones van decidir apropar-se al palau ja aquest cap de setmana per visitar-lo de forma gratuïta, abans que s'obri oficialment al públic el 19 de març a un preu de 7 euros.

Amb una barreja d'ironia i rebuig alguns visitants exclamaven "i això era el socialisme?", en contemplar bocabadats l'ostentosa mansió de qui s'autoproclamava Geni dels Carpats, amb el seu exquisit mobiliari adornat amb regals que va rebre de diferents caps d'Estat al llarg de la segona meitat del segle passat.

"Se suposa que la riquesa hauria d'haver estat compartida entre la població en lloc de martiritzar i castigar el poble fins a la misèria, al llindar de la fam", exclamava Razvan, un professor d'escola d'uns 60 anys, que va decidir ser un dels primers a veure com vivien els Ceausescu.

Sobre una superfície de més de 4.000 metres quadrats es distribueixen unes 80 habitacions en aquesta residència, construïda a mitjan anys 1960 i coneguda des de llavors com el Palau de la Primavera, situat en el districte Primaverii de Bucarest.

A part de les habitacions, hi ha una sala de cinema, una piscina enaltida de mosaics amb diferents figures decoratives, un jardí d'hivern amb palmeres, un saló de bellesa i massatges, sala de música i un celler on l'anomenat Conducator degustava els vins. La residència destaca pels llums de cristall de Murano, la fusta i la porcellana locals, però també pel marbre natural pur.

Els Ceausescu apostaven pels materials naturals, ja que tenien pànic a un possible enverinament amb substàncies químiques per part dels seus enemics polítics dins i fora del país. A la piscina s'hi ha habilitat ara un espai d'exposició fotogràfica permanent sobre la vida familiar en aquest palau.

El dictador romanès i la seva esposa van residir-hi amb els seus tres fills des del 1965 fins a la revolució que va acabar amb l'afusellament de tots dos el dia de Nadal del 1989.

"La història es venjarà de nosaltres repetint-se", va advertir el viceprimer ministre Vasile Vancu durant l'acte oficial d'obertura de la residència dels Ceausescu, i va dir que els romanesos mai haurien d'oblidar el seu dolorós passat.

"Hem d'assumir la nostra pròpia història, malgrat ser un record dur des del punt de vista emocional", va reconèixer Vancu.

Una de les sales que més expectació va crear entre els primers visitants del palauet és el passadís amb una gran còmoda on acostumaven a reposar Corbu i Sarona, els dos gossos llauradors de la família Ceaucescu, que vivien molt millor que qualsevol ciutadà comú a la Romania comunista.

No obstant això, més d'un quart de segle després de la fi de les extravagàncies de la dictadura comunista segueix havent-hi cada vegada més nostàlgics que reivindiquen la figura de Ceausescu.

Segons enquestes d'opinió de l'any passat, més del 40 % dels romanesos diuen que votarien el Conducator en unes eleccions presidencials, mentre que més de la meitat dels romanesos afirmen que sota el comunisme es vivia millor que ara.

"Malgrat la millora de les dades macroeconòmiques, el país segueix patint una pobresa extrema, la qual cosa genera desesperança, fins i tot entre els joves que no van viure el règim dels Ceausescu", explicava l'historiador romanès Mihai Burcea.

"L'enyorança comunista està associada a llocs de treball segurs, condicions assequibles per comprar un apartament i permetre's anar de vacances al litoral del mar Negre amb més facilitat que en l'actualitat", hi afegia.