Un equip d'investigadors espanyols ha constatat en ratolins que l'increment global de les defenses antioxidants de l'organisme podria retardar l'envelliment i les malalties associades a l'edat.

Els resultats es publiquen a la revista Nature Communications, en un article en el qual s'apunta que l'ús de fàrmacs relacionats amb la vitamina B3 podria servir per retardar l'envelliment i les seves patologies associades.

En l'origen de l'envelliment juga un paper molt important la progressiva acumulació de danys en les cèl·lules, però hi ha molts tipus de danys cel·lulars i encara és una pregunta sense resposta quins són els veritables responsables de l'envelliment i quins són simples "danys col·laterals" poc rellevants, assenyala el Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO) en una nota. El dany oxidatiu, provocat pels radicals lliures, és un d'aquests danys.

Els radicals lliures són molècules molt inestables, que per estabilitzar-se fan malbé altres molècules que tenen al costat, les oxiden, el que acaba produint acumulació de dany a la cèl·lula.

El primer a parlar d'aquesta teoria -anomenada Hipòtesi oxidativa o Hipòtesi dels radicals lliures- va ser l'investigador Denham Harman el 1956 i va tenir èxit fins als 90, quan va començar a decaure.

Si bé mai es va dir que els radicals lliures eren l'única causa de l'envelliment, sí que es va establir una relació molt directa entre aquests i la longevitat, explica a Efe l'investigador Pablo J. Fernández-Marc, signant d'aquest article.