Un grup d'investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han aconseguit eliminar tumors cancerígens amb grafè, una substància formada per carboni pur, segons informa la universitat tarragonina.

Els investigadors han aconseguit eliminar tumors malignes en ratolins amb un tractament que combina òxid de grafè (un derivat del grafè) i làser.

Consisteix a injectar dins del tumor maligne una dispersió d'òxid de grafè en sèrum fisiològic i il·luminar-lo amb un làser de llum infraroja (que penetra més en els teixits biològics perquè s'absorbeix menys que la llum visible).

L'escalfor que genera l'òxid de grafè quan s'il·lumina amb el làser elimina les cèl·lules tumorals.

El grafè té la propietat de la conversió fototèrmica, és a dir, que quan s'il·lumina amb un feix de llum làser genera escalfor, i la investigació ha evidenciat que és l'agent fototèrmic més eficient que existeix.

S'ha assajat en ratolins i s'ha comprovat que, en pocs dies, el tumor redueix de mida fins que s'elimina completament.

No obstant això, existeix la limitació que cal controlar la temperatura que s'assoleix dins del tumor perquè no destrueixi també les cèl·lules sanes. Aquesta generació de calor depèn tant de la potència del làser amb el qual s'il·lumina el tumor com de la quantitat d'òxid de grafè que s'ha injectat.