Els estudis amb radar efectuats per un equip japonès han revelat l'existència de "dos buits o cambres" ocultes darrere dels murs de la tomba del faraó Tutankamon, a la ciutat monumental de Luxor, segons ha anunciat aquest dijous el ministre egipci d'Antiguitats, Mamduh a Damati. El seu departament, asseyala, està "segur al 90%" d'aquesta hipòtesi, però encara són necessaris més escàners i anàlisi, que es realitzaran a finals d'aquest mes.

El ministre ha apuntat que aquests espais podrien ser tant "càmeres com corredors" i que també s'hi ha detectat material orgànic i metàl·lic.

L'estudi dirigit per l'expert japonès Hirokatsu Watanabe ha revelat que segurament "hi ha alguna cosa" darrere dels murs nord i oest de la cambra funerària de l'anomenat "faraó nen", diu Damati.

Darrere del mur nord, s'ha detectat un buit o nínxol de fins a 1,5 metres de diàmetre i 2 metres de profunditat, segons l'anàlisi amb raigs infrarojos realitzat a finals del passat mes de novembre al sepulcre de Tutankamon.

Així mateix, l'escanejat va revelar que a la paret nord hi ha un buit, potser una porta d'accés a la càmera oculta, que va ser cobert amb material més lleuger que la resta de les parets fetes de pedra massissa, ha precisat Damati.

Aquestes troballes confirmarien la hipòtesi de l'arqueòleg britànic Nicholas Reeves, el qual va considerar que hi ha una càmera sense descobrir en el sepulcre de Tutankamon, després d'haver observat unes petites esquerdes precisament en el mur nord de la tomba.

Segons Reeves, darrere d'aquesta paret s'hi podria situar la cambra funerària de la reina Nefertiti (madrastra de Tutankamon), tot i que Damati ha apuntat en diverses ocasions que podria albergar també la mòmia de la reina Meritatón (filla i dona d'Akenatón, pare de Tutankamon) o fins i tot la de la mare del "faraó nen", Kiya.

Tutankamon va morir jove, després d'un breu regnat entre 1332 i 1323 a.C. aproximadament, però va ser el descobriment dels tresors intactes de la seva tomba el que va fer que es desencadenés una febre per l'egiptologia.