El creador de Facebook, Mark Zuckerberg, es va reunir ahir amb el cap de propaganda del Partit Comunista Xinès (PCX), Liu Yunxuan, per intentar entrar al mercat amb el nombre més gran d'internautes del món.

La trobada, de la qual va informar l'agència oficial Xinhua, es va produir a Pequín, un dia després que Zuckerberg generés controvèrsia a Internet per il·lustrar la seva arribada a la capital xinesa amb una fotografia seva corrent pel centre de la ciutat sense mascareta i en ple pic de contaminació.

Liu, un dels set membres del comitè permanent del PCX -el nucli principal de poder de la dictadura-, va enaltir en la reunió "la tecnologia" de Facebook i va expressar l'esperança que l'empresa de Zuckerberg treballi amb companyies xineses i comparteixin experiències.

Zuckerberg va destacar el progrés que ha fet la Xina a Internet, i, segons Xinhua, va dir que treballaria al costat dels companys xinesos del sector per "crear un món millor al ciberespai", en un moment, val a dir-ho, que la censura a la xarxa xinesa s'ha incrementat.

La Xina, amb un sistema ferri de censura conegut com el Gran Tallafocs, ha restringit encara més Internet des que el president, Xi Jinping, va arribar al poder fa tres anys. Jinping va aprovar una llei controvertida de seguretat nacional que, per primer cop, insta a protegir la "cibersobirania".

El creador de Facebook es troba al país amb motiu de la reunió anual del Fòrum de Desenvolupament de la Xina, que se celebra aquests dies a Pequín. S'hi reuneixen importants empresaris i els líders xinesos, que tracten d'explicar les principals polítiques que seguiran els propers cinc anys, recollides en el Pla Quinquennal 2016-2020 recentment aprovat.

Zuckerberg va intervenir ahir en el fòrum al costat de Jack Dt., el fundador d'Alibaba, que va elogiar el treball de l'empresari nord-americà i va destacar-ne que respecta la cultura xinesa.

A pesar que el creador de Facebook no oculta el desig que la seva xarxa social sigui permesa al país, les seves lloances cap a la segona economia mundial s'han considerat desmesurades en alguns sectors del país xinès.

El fet més sonat va ser quan l'empresari, que estudia mandarí i està casat amb una xinesa, va col·locar a la taula de la seva oficina de la seu californiana de Facebook un exemplar de La Gobernança de la Xina, un llibre promocional del president Jinping.

150.000 reaccions

La fotografia polèmica de divendres va provocar més de 150.000 reaccions d'internautes al seu compte de Facebook, amb prou feines en unes hores. "És estupend tornar a Pequín, vaig començar la meva visita amb una carrera a la plaça de Tian'anmen, al costat de la Ciutat Prohibida i cap al Temple del Cel", va assenyalar el guru en el seu missatge de Facebook, amb una fotografia en la qual se'l veia envoltat d'un grup de corredors també, com ell, sense mascareta, un gest per interpretat per algunes veus crítiques com un suport incondicional al règim xinès, que encara no ha activat Facebook.