El primer laboratori espacial xinès, el Tiangong 1, ha acabat la seva missió de recollida de dades després de quatre anys i mig en òrbita, va anunciar ahir el programa espacial xinès.

Durant la seva estada a l'espai, que es va estimar, quan es va llançar el 2011, de només dos anys, el Tiangong 1 ha dut a terme experiments en tecnologia i exploració del medi ambient espacial, entre d'altres, que "han contribuït al programa espacial nacional", va assenyalar l'organització.

A més, les naus espacials Shenzhou-8, Shenzhou-9 i Shenzhou-10 es van acoblar amb èxit al laboratori durant aquests anys.

Les funcions del laboratori han estat inhabilitades, tot i que continua en l'òrbita dissenyada sota observació constant mentre va descendint fins que, tal com s'espera, cremi a l'atmosfera, va indicar el comunicat.

En el tercer trimestre de l'any, la Xina llançarà a l'espai el seu segon laboratori espacial, el Tiangong 2, com a part del programa xinès per establir una estació permanent al voltant de la Terra cap al 2022.

Aquest any, la Xina acumularà una xifra rècord de 20 missions, entre les quals hi ha la prova del coet propulsor de fabricació local Llarga Marxa 7, l'objectiu del qual serà posar en òrbita el primer vaixell de càrrega espacial xinès, el Tianzhou o "nau celestial", a la primera meitat del 2017.

La Xina espera posar en òrbita dos nous satèl·lits per al sistema de navegació Beidou, la resposta al nord-americà GPS.