Un documental que relaciona les vacunes amb l'autisme ha estat retirat del Festival de Cinema Tribeca de Nova York, després de les crítiques de metges i investigadors.

L'actor i fundador del certamen, Robert de Niro, que té un fill amb autisme, va comunicar aquesta decisió després de revisar el documental, dirigit per Andrew Wakefield, al costat d'altres directius del festival i membres de la comunitat científica, assenyalava ahir el diari The New York Times.

Wakefield va realitzar un estudi sobre les vacunes i l'autisme quan treballava de metge, que va ser publicat a la revista britànica The Lancet el 1998, i el 2010 el Consell General Mèdic del Regne Unit li va treure la llicència en concloure que va constituir una greu falta de professionalitat.

La investigació que va realitzar el Consell no es va centrar en si les conclusions de Wakefield eren correctes o no, sinó en els mètodes emprats.

De Niro va indicar en un comunicat que la seva intenció de mostrar el documental, el que estava previst per al 24 d'abril, "era donar l'oportunitat que hi hagués una conversa sobre el tema", que, va afirmar, "és molt personal per a mi i la meva família".

Després de revisar el documental, el Festival de Cinema de Tribeca va prendre la decisió de retirar-lo "perquè no creiem que contribueixi al debat que esperava", va afegir. Una portaveu del certamen, que no es va identificar, va dir que desconeix què va portar a retirar la pel·lícula a De Niro, des de dimarts passat al centre de les crítiques de científics i metges.