L'extremeny Diego Neria Lejárraga, primer transsexual de la història a ser rebut per un papa, ha explicat la seva història personal en un llibre que veurà la llum a l'abril sota el títol La distracción de Dios, cuadernos de viaje de un hombre que nació mujer (Tropo Editors).

La vida privada d'aquest placentí de 50 anys, que el 2007 es va sotmetre a una reassignació de gènere, es va convertir en pública el 2015 després de ser rebut en audiència privada pel papa Francesc a la Ciutat del Vaticà, amb la seva parella, Macarena.

Ara, aquest funcionari amb fortes conviccions catòliques ha explicat la seva història en una novel·la, que serà presentada dimecres que ve, dia 30, a la seva Plasencia (Càceres) natal i que estarà a les llibreries el 25 d'abril, segons ha anunciat l'editorial en una nota.

Diego Neria va néixer dona: "Naixem sense llibre d'instruccions. A la manera d'un sexador de pollets, ens classifiquen en funció dels nostres genitals: vulva o penis, dona o home. No hi ha espai per a res més. Ningú ens pregunta què som, com ens sentim, què volem", afirma l'autor de La distracción de Dios.

Reassignació, no resignació

"Jo no volia resignació cristiana, com demanaven a la catequesi, jo volia reassignació. Jo volia operar-me. Jo volia unes mans rudes de ferrer, lluir la barba d'en TJ de Los Hombres de Harrelson, tenir la mirada múrria de mariner nouvingut a port. Jo volia dir-me Diego a la meva documentació, jo volia respecte. En realitat, jo volia estimar i que m'estimessin, com tothom", assegura en un altre passatge del seu primer llibre.

Funcionari del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Neria compagina la seva feina amb col·laboracions per a algunes publicacions.

És membre del col·lectiu plasentí Artistes solidaris de Plasencia, on col·labora com a solista i actor en benefici d'organismes i particulars necessitats.