La reina Sofia va mostrar ahir, dimecres, el seu suport a la donació de cervells per avançar en la investigació del mal d'Alzheimer i altres malalties neurològiques en entregar els primers carnets, de manera simbòlica, a diversos donants de teixit cerebral.

La donant de més edat, María del Carmen Álvarez, de 88 anys, l'home donant de més antiguitat, José Ramón González Sánchez, de 82 anys, i la més jove, Marta Pérez Camps, de 22 anys, van rebre de mans de la reina Sofia reproduccions emmarcades dels seus carnets on es podia llegir: "Sóc donant de teixit cerebral".

També va rebre un carnet, a títol pòstum, Adolfo Ortega, fill de José Luis Ortega García, en reconeixement del gest que va tenir el seu pare en cedir el cervell per a la ciència abans de la seva mort.

Amb aquesta iniciativa, la Fundació CENT i la Fundació Reina Sofia, responsables del biobanc de teixits ubicat al Centre Alzheimer de Vallecas (Madrid), volen reconèixer públicament la contribució d'aquestes persones a la investigació de malalties extremadament complexes com les de tipus neurològic. La mateixa Marta Pérez Camps va explicar després de rebre el carnet els motius que la van portar a donar el cervell, després de la mort del seu avi, també donant, per Esclerosi Lateral Primària, i dins d'una família en la qual els seus pares són igualment donants d'òrgans.

"És molt fàcil, és bastant reconfortant i et fa sentir millor, tot és positiu, no té res de negatiu", va manifestar aquesta jove per animar altres persones, sanes com ella, a participar en aquest programa d'aportació de teixits cerebrals, ja molt consolidat a Espanya i que és vist com una referència internacional.

El responsable del Banc de Teixits, el neuropatòleg Alberto Rábano, va explicar als periodistes que actualment disposen de 426 cervells, dels quals 83 procedeixen de donacions gestionades el 2015, any que va fixar un rècord d'extraccions de teixits cerebrals.

D'aquests 426 òrgans, uns 90 procedeixen de donants interns, que són persones malaltes ateses al Centre Alzheimer i sotmeses en vida a moltes proves i controls, de manera que els científics els consideren molt valuosos per a la investigació.

Rábano va aclarir que la donació de cervells és molt senzilla i va destacar que, juntament amb les donacions procedents de familiars de pacients de patologies neurològiques, cada vegada són més les persones sanes no vinculades amb l'Alzheimer que decideixen cedir el cervell a la ciència, entre 3 i 5 cada any.

Aquest científic va inscriure aquest programa dins d'una cultura a favor de la donació d'òrgans molt arrelada a Espanya i que, segons ha destacat, és "envejada" per molts països.

Rábano va fer una detallada exposició, davant la reina i els assistents a l'acte, sobre el funcionament del Banc de Teixits, la seva història des de la seva fundació el 2010 i els seus sistemes de treball, mitjançant un petit equip que inclou col·laboradors voluntaris i que aconsegueixen les mostres en un temps mitjà d'entre quatre i cinc hores després de la mort del donant.