La Gendarmeria ha presentat el seu primer gat policia, Marsella construirà la seva torre Eiffel, les estacions de metro de París han canviat de nom i un pirata informàtic ha revelat que el primer ministre de França, Manuel Valls, manté relacions sexuals abans de cada Consell de Ministres.

Totes són notícies aparegudes ahir a la premsa francesa o difoses pels seus protagonistes, i totes tenen un denominador comú: són bromes per celebrar el primer d'abril o Dia dels Innocents a França.

Que veus autoritzades llancin sense pudor els rumors més increïbles un dia a l'any és una tradició que va arrencar el 1564, quan el rei Carles IX de França va anunciar que l'any començaria des de llavors l'1 d'abril i no l'1 de gener. El monàrquic acudit va fer forat, i ja són més de 400 anys en què en països francòfons -i anglosaxons- es toleren les falsedats en aquesta data assenyalada, que als països hispanoparlants se sol traslladar al 28 de desembre.

Fidel als seus propis costums, França va honrar ahir aquesta burla menor i molts parisencs se sorprenien ahir al matí en veure que els cartells de les estacions de metro havien canviat: Opéra per Apéro (aperitiu), Alexandre Dumas per Les Trois Mousquetaires o Pirenées per Alpes, entre d'altres. "Un minut de silenci per tots els turistes que s'embolicaran", escrivia un internauta a Twitter a propòsit de la pallassada de la RATP, el consorci d'administracions que explota el suburbà parisenc.

També la Gendarmeria va voler envernissar amb humor la serietat d'aquest recte cos castrense i va publicar a la mateixa xarxa social diverses fotos d'un adorable gatet ensumant possibles pistes criminals.

El diari local La Provence, demostrant que les bromes del dia que es coneix a França com poisson d'avril (peix d'abril) estan profundament arrelades en el periodisme gal, anunciava la construcció d'una segona torre Eiffel... a Marsella. Es tractaria, vacil·lava el redactor, d'un gest simbòlic en solidaritat amb la candidatura olímpica de París 2024.

L'emissora France Bleu, per la seva banda, augurava la imminent inauguració d'un dispensador automàtic de galetes suïsses a l'estació ferroviària de Rennes, mentre que France 3 Migdia-Pirineus assegurava que el pintor Pierre Soulages, de 96 anys, renunciava definitivament al color negre perquè el trobava "massa depriment".

També va jugar a despistar el web d'investigació periodística Rue89, on la fictícia periodista Cerise Simet explicava que un pirata informàtic els havia lliurat dades dels últims tres anys de telèfon del primer ministre, Manuel Valls. Segons això, Valls seria un addicte a les estadístiques del seu smartphone, on sistemàticament introdueix dades relatives a les vitamines que consumeix, l'exercici que fa, els graons que puja o els seus hàbits sexuals: "El seu telèfon indica que tots els seus coits duren entre 7,42 i 8,13 minuts i tenen lloc, sens falta, cada dissabte i cada dimecres al matí... just abans del Consell de Ministres", afirmava la suposada reportera.