L'actriu Chus Lampreave, una secundària de luxe en més de vuitanta pel·lícules i especialment popular a partir dels seus treballs amb Pedro Almodóvar, va morir ahir als 85 anys a Almeria, on redia el seu fill.

María Jesús Lampreave, nascuda a Madrid l'11 de desembre del 1930, va debutar el 1959 amb el films El pisito i El cochecito (1960), totes dues de Marco Ferreri, i El verdugo (1963), de Luis García Berlanga. Amb Jaime de Armiñán va intervenir a Mi querida señorita (1971), Nunca es tarde (1973) i El amor del capitán Brando (1974). Amb Berlanga va fer la saga "nacional": La escopeta nacional (1977), Patrimonio nacional (1980) i Nacional III (1982), així com Moros y cristianos (1987).

El seu paper d'àvia "passota" la va convertir en una actriu popular, especialment entre el públic jove, quan va començar a aparèixer a les pel·lícules de Pedro Almodóvar. Apareix en vuit de les vint pel·lícules del director manxec.

La seva última aparició en un llargmetratge va ser a Torrente 5, on va repetir el personatge ja interpretat al primer film de la saga.

En els últims anys havia protagonitzat dos anuncis que van potenciar encara més la seva popularitat, dirigits per Juan Antonio Bayona i per Benito Zambrano.

Guanyadora del Goya a millor actriu de repartiment per Belle Èpoque i candidata cinc vegades, era molt coneguda també per algunes de les seves frases en el cinema: "Ho sento, senyoret, però jo sóc testimoni de Jehovà i la meva religió em prohibeix mentir", "No em cridis que em puja el sucre", "Passo totalment de vosaltres, m'avorriu" en són algunes.