El ginecòleg Josep Maria Dexeus, germà del també ginecòleg Santiago Dexeus i cofundador de l'Institut Dexeus, ha mort a Barcelona als 91 anys d'edat, segons han confirmat a Efe fonts familiars.

Josep Maria Dexeus, que des de fa uns deu anys patia Alzheimer, havia deixat l'exercici de la medicina fa dotze anys i, segons les mateixes fonts, estava molt desanimat perquè les coses no havien sortit com havia previst. La família va perdre el control de l'Institut que porta el seu nom, i fins i tot el dret a usar el seu cognom.

Després de deixar l'Institut Dexeus, els germans Josep Maria i Santiago van fundar Somdex (Som Dexeus), a la Clínica Tres Torres de Barcelona, que té al davant Damián Dexeus, on va exercir els seus últims anys com a ginecòleg.

Dexeus, que va ser un gran defensor de l'anticoncepció femenina, va realitzar amb el seu germà la primera laparoscòpia ginecològica a Espanya, i va crear el primer Centre de Diagnòstic del càncer de coll uterí del país.

Llicenciat en medicina per la Universitat de Barcelona (UB) el 1947 amb qualificació d'excel·lent, es va especialitzar en ginecologia i obstetrícia, fundant el 1973 amb el seu germà Santiago l'Institut Dexeus, en el qual va néixer el 1984 el primer nen proveta d'Espanya i que es va consolidar com un referent internacional en ginecologia, obstetrícia i patologia mamària.

Josep Maria Dexeus va ser president de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia, i delegat d'Espanya a la Federació Internacional de Ginecologia i Obstetrícia.

També va ser nomenat el 1993 acadèmic numerari de la Real Acadèmia de Medicina de Catalunya i, el 2005, membre honorari de l'Acadèmia Internacional Perinatal, i va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi el 1997 i amb el Premi Jordi Gol i Gurina a la trajectòria professional i humana.

Com a facultatiu va publicar diversos llibres relacionats amb l'exercici de la medicina, entre els quals destaquen "La sexualidad en la práctica médica", "Frigidez femenina", "Así nace un niño" i "El mundo que os dejamos", entre d'altres títols.

El funeral pel doctor Josep Maria Dexeus se celebrarà demà a la parròquia de Nostra Senyora de la Pau de Barcelona.