La diabetis es troba entre les principals causes de mort a Espanya, segons un informe publicat ahir per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que xifra al voltant del 3 % els decessos al país provocats per la malaltia.

Segons les últimes dades disponibles de l'OMS, que daten del 2012, la diabetis ocupa el sisè lloc entre les principals causes de mortalitat, per sota d'altres com les malalties cardiovasculars o el càncer.

Segons l'organització internacional, l'any 2014 més de 10.400 persones van morir a Espanya a causa de la diabetis, mentre que 28.000 decessos es van atribuir a alts nivells de glucosa en sang.

En les últimes dècades, la incidència de la malaltia entre les dones ha estat estable, i fins i tot ha baixat lleugerament (al voltant del 6%), però entre els homes ha passat a ser del 9 % el 2014, des d'una mica més del 5 % el 1980. Els homes van registrar una major mortalitat entre els 30 i els 69 anys, però passada aquesta edat, el nombre de defuncions entre dones va ser més gran.

Entre les causes de la diabetis, tant per a homes com per a dones, el sobrepès continua sent la principal, en el 65,6 %, seguida de la inactivitat física (el 33,4 %).

Espanya disposa de totes les facilitats mèdiques, tractaments i processos de diagnòstic requerits per l'OMS en el sistema de salut públic. En aquest sentit, l'organització internacional destaca en el seu informe la reducció del 60 al 40 % dels casos d'amputació en adults amb diabetis entre els últims 10 i 15 anys a diversos països, entre els quals figura Espanya.

Les amputacions d'extremitats inferiors són una de les conseqüències de la diabetis, juntament amb les complicacions cardiovasculars, la pèrdua de visió i els problemes renals.

L'Organització Mundial de la Salut també ha assenyalat que Espanya encara no disposa de cap registre a l'estat ni hospitalari de la diabetis.