Una de les parets que havien envoltat l'antic cinema Espanyol de Navàs ja llueix un gran mural amb reminiscències històriques del poble que s'hi ha pintat en el marc de la Fira de Primavera, que se celebrarà dissabte i diumenge vinent. Hi ha hagut gairebé una setmana de feina, atesa la magnitud del treball - la paret fa 12 metres d'alçada i 8 metres d'amplada. Amb aquesta iniciativa el consistori vol "dignificar l'espai i fer un homenatge al Navàs que ja no existeix", segons Genís Rovira, regidor de Cultura, Promoció Econòmica, Participació i Noves Tecnologies.

L'autor és Roc Blackblock, un dels artistes urbans més reconeguts a Catalunya. Ha pintat la façana de Can Vies a Barcelona, entre altres obres. Rovira explica els motius de l'elecció de l'artista: "en totes les obres ha mostrat una sensibilitat especial, que és la que volíem que reflectís el mural".

Pel que fa a l'indret, es tracta d'un lloc amb un passat important pel poble. L'anomenat Cinema Espanyol, era la sala de cine de la Cooperativa Obrera La Fraternitat. Però més enllà d'això era un espai de reunió molt conegut. Després de ser abandonat als 80, l'any 2010 l'Ajuntament de Josep Oliva (CiU) va decidir tirar-lo a terra, la qual cosa va generar molta polèmica al poble. Pel cost de fer-hi una nova construcció, es va habilitar com a aparcament.

A causa d'aquest passat l'Ajuntament de Navàs sempre va tenir clar que el mural havia de ser un homenatge al poble que ja no hi és, segons Rovira. La memòria històrica queda plasmada a través d'una representació del poble als anys 50 i d'edificis molt recordats com l'antiga estació de tren o el mateix cinema. Els colors utilitzats són de tonalitats marronoses per simular una antiga fotografia.

L'Ajuntament no descarta fer altres accions similars en altres llocs degradats del poble.