El bagenc Josep Pelegrín és el Millor Sommelier d'Espanya 2016. Ahir es va imposar en la final del concurs que es va celebrar a Madrid, coincidint amb el Salón Gourmets, una fira semblant a l'Alimentària barcelonina. Era un repte personal, perquè en els darrers quatre anys havia estat campió de Catalunya i havia competit per endur-se el premi estatal amb excel·lents resultats, però sense haver pogut arribar al primer calaix del podi.

Josep Pelegrín, que viu a Castellfollit del Boix, va compartit podi amb els finalistes Javier Gómez, de Mallorca, i Diego González, de Burgos. Anit, ja de retorn a Catalunya, Pelegrín mostrava una gran satisfacció pel guardó i per haver completat un concurs del qual se'n sentia "especialment orgullós".

Hi ha parts del concurs, com el tast a cegues, que potser són les més conegudes, però ahir Pelegrín se sentia molt content de com havia preparat en 10 minuts un maridatge per a un menú de degustació, amb sorpresa inclosa del jurat: van demanar als finalistes a millor sommelier que tinguessin en compte que entre els comensals de la seva taula n'hi havia un que no podia veure alcohol. Pelegrín ho va resoldre amb una proposta de sucs de fruita i tes.

I en vins? Què proposa el millor sommelier de l'estat? Per exemple, en el menú de degustació hi havia un plat que era ploma d'ibèric, que va defensar amb un Ceretto Bricco Roche Barolo 2011 (italià) i L'Espectacle 2004 (DO Montsant) i un colomí en textures que va maridar amb Alion 2005 (Ribera del Duero) i Opis One 2010 (napa valley). El concurs posava com a condició que hi hagués un vi de l'estat i un d'internacional. I en el tast a cegues, Pelegrín va identificar la malvasia de toro (un blanc de Castella Lleó) i un negre gallec de Rias Baixas.