L'especialista en malalties neurodegeneratives Jaume Kulisevsky ha explicat que "no és Parkinson tot el que tremola, ni tot tremolor és Parkinson" i desmenteix diferents mites que existeixen al voltant dels símptomes i l'evolució de la malaltia.

Amb motiu del Dia Mundial del Parkinson, que se celebra avui, Kulisevsky, director de l'institut d'investigació de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, explica que "moltes de les creences són parcialment certes, però d'altres, directament, no corresponen a la realitat mèdica".

El Parkinson és la segona malaltia neurodegenerativa que té més incidència en la població mundial després de l'Alzheimer: en concret, afecta 18.000 persones a Catalunya i 150.000 a Espanya. Malgrat que gran part de la població associa el Parkinson amb el tremolor del cos, Kulisevsky matisa que "hi ha molts afectats que no tenen aquest símptoma i que mai el tindran", un fet que en dificulta el diagnòstic, alhora que altres persones "tenen el símptoma però no pateixen aquesta malaltia, sinó una altra de benigna anomenada tremolor essencial". La majoria dels casos es produeixen en la població de més de 65 anys, però no es pot afirmar que sigui una malaltia exclusiva de la gent gran: el 15% dels malalts diagnosticats té entre 45 i 65 anys, mentre que un altre 15% és menor de 45 anys.

Es desconeix la causa de l'afecció, però "tot apunta a una combinació entre la predisposició genètica i les causes ambientals, com l'estil de vida, l'alimentació o l'exposició a determinats tòxics, entre d'altres". Kulisevsky confirma que els afectats per Parkinson poden tenir depressió, causada sobretot per falta de dopamina, un neurotransmissor que intervé en el manteniment de l'ànim. "El 50% dels afectats té una depressió associada", diu.