L'astrofísic Stephen Hawking ha presentat un projecte d'exploració de l'Univers que inclou un nou model de sonda espacial i amb el qual promet assolir el sistema estel·lar més proper al nostre, Alfa Centauri.

"Per sobreviure com a espècie, a la llarga hem estendre'ns cap a les estrelles, i avui ens comprometem amb el pròxim gran avanç de l'home en el cosmos", va dir Hawking en una roda de premsa en una de les plantes superiors del gratacels més gran de Nova York.

El projecte Intent Estel·lar (Breaktrough Starshot) usarà un material extremadament lleuger i prim anomenat Lightsail que, amb l'impuls d'un raig làser projectat des de la Terra, aconseguiria les estrelles més properes al nostre sistema solar a uns 20 anys des del seu llançament.

El multimilionari i filantrop rus Iuri Milner, que finança aquest nou pla interestel·lar, explica que la sonda, de la mida d'un microxip, teòricament podria "navegar per l'espai al 20% de la velocitat de la llum. Per fer-nos una idea, la sonda aniria un milió de vegades més ràpida que un cotxe per l'autopista", explica Milner, que ha presentat l'ambiciós pla per a l'exploració de les estrelles al costat de Hawking i altres científics que col·laboren en la iniciativa.

La sonda espacial que es projectarà directe a les estrelles incorporarà un joc de càmeres, sensors i un altre tipus de tecnologia mil·limètrica per "buscar rastres de vida a l'Univers" i transmetre-les de nou a la Terra gràcies a una via de comunicacions incorporada.

El sistema estel·lar Alfa Centauri és a 4,37 anys llum de la Terra. Amb l'astronau més ràpida actual haurien de passar 30.000 anys per arribar-hi, mentre que la sonda ultralleugera presentada ahir podria volar mil vegades més ràpid i reduir el trajecte espacial a només 20 anys.