Investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han conclòs que l'origen de la mala olor del dia 18 de novembre a Barcelona va ser la neteja de depuradora d'aigües del Prat de Llobregat (Baix Llobregat).

Durant els dies 18 i 19 de novembre, la Generalitat va investigar unes 300 activitats industrials susceptibles de provocar mala olor i 140 gestors de residus per trobar l'origen de la pestilència que va afectar els ciutadans de Barcelona i de l'Àrea Metropolitana.

D'altra banda, fonts del departament de Territori i Sostenibilitat van explicar a Efe que el primer que es va descartar va ser que la pestilència tingués efectes sobre la salut.

El departament Agricultura també va negar la hipòtesi de Territori i Sostenibilitat que l'origen de la mala olor estigués en les tasques d'adob als camps agrícoles del Parc Agrari del Baix Llobregat.

Fonts de la investigació afirmen que l'Ajuntament de Barcelona també va descartar que l'olor provingués del clavegueram o del port, i el departament de Territori i Sostenibilitat va assegurar que no hi havia cap incidència ni anomalia registrada a les instal·lacions de clavegueram i residus.

Davant d'aquesta situació, els experts de la UPC van investigar el recorregut de la massa d'aire amb un càlcul retrospectiu, un camí que van poder seguir a partir de les 200 trucades al 112 en les quals els barcelonins relataven el trajecte de l'olor desagradable.

Les trucades van començar al Prat i van seguir per l'Hospitalet, i els barris de Barcelona de Sants, Eixample, Guinardó, Nou Barris i van acabar a Badalona, ja que l'olor es va dirigir cap al mar.

El 18 de novembre es van fer tasques de manteniment en la depuradora del Prat, gestionada per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), segons constata un in-forme del departament de Territori.

Així doncs, l'origen de la mala olor va ser la desembocadura del riu Llobregat, on hi ha la depuradora esmentada.

Segons el director tècnic del Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC, Xavier Roca, la causa de la mala olor va ser "l'emissió determinada" d'algun producte durant aquest procés.